Translate

miercuri, 31 august 2016

FANTASME CU GLOBUL DE CRISTAL

Întâmplător, încercând să fac ordine într-un sertar înțesat cu hârtii îngălbenite de vreme, am dat peste câteva foi de bloc-notes cu sigla hotelului Hilton Amsterdam. Să tot fi fost vreo zece ani de când am așternut pe hârtie acele gânduri, în împrejurări ciudate. Citindu-le, încep să se lege amintiri pe meandrele timpului. 
”Imaginea este de fapt o informație descompusă și prelucrată în creier. Când privim un obiect, vedem doar niște puncte ce pot reprezenta o informație vizuală. Acele puncte sau pixeli se recompun în mintea noastră și creează o anumită imagine. Oamenii pot recompune aceeași informație în mod diferit – percepția. Creierul poate recompune și imagini din puncte fictive și astfel putem vorbi de imaginație.  Mai multe imagini înlănțuite (un album de imagini vizuale sau de altă natură) reprezintă gândirea unei persoane. Puterea de a recompune un număr cât mai mare de imagini într-un anumit timp definit ne oferă informații despre gradul de inteligență al unei persoane. Putem, așadar, să calculăm gradul de inteligență al unei persoane în funcție de câte informații vizuale procesează pe minut?”
Sau:
”Copilul unui om bogat are un mare handicap în viață în fața unui copil nevoiaș. La fel cum copilul unui savant este obligat de aureola tatălui să-și forțeze limitele prin idealuri tot mai inalte și cel bogat poartă o grea moștenire. De multe ori, căderea în gol de la un ideal foarte înalt poate avea consecințe tragice...”
În genere mă consider o persoană pragmatică, cu simțul realității, și atunci de unde această abordare metafizică? Ce să se fi întâmplat atunci, la Amsterdam, de natură să-mi disloce latura rațională, de parcă aș fi fost un alt individ? Soția mea fusese invitată la o conferință pe teme medicale în orașul lui Van Gogh și, profitând de ocazie, hotărâm să mergem împreună într-un fel de city-break. Ne îmbarcăm într-o aeronavă Tarom și aterizăm pe aeroportul Schiphol.
Drumul de la aeroport la hotel mi s-a părut mirific. Am rămas fascinant de câmpurile din afara orașelor, de segmetarea naturală a parcelelor cultivate sau a pajiștilor cu iarbă, prin intermediul canalelor de apă peste care se putea trece doar prin deschiderea unor poduri cu portițe. Văcuțele pasc liniștite în timp ce proprietarii nu stau cu grija pierderii lor. Peisajul era împărțit între apă/canal, șosea/autostradă, pistă biciclete și câmpul cu pajisti plin de văcuțe, parcelat de fire înguste de apă. Dacă nu știați, în Olanda există piste speciale pentru bicicliști chiar și în afara orașelor. Pătrunși în Amsterdam observăm atmosfera istorică a prosperităţii medievale: multe muzee, canale pitoreşti şi case înguste cu frontoane, lalele multe şi pieţe de flori pe apă, mori de vânt, ceramică albastră şi libertatea unei vieţi intense. Am admirat clădirile frumoase, orânduite parcă la linie, dar fiecare cu arhitectura ei distinctă. Ceva pare să le unească și anume stilul specific olandez baroc, combinat pe alocuri cu cel gotic. Deşi oraşul este aglomerat, pare că aici lipseşte stresul, căci oamenii sunt calmi şi circulaţia se face în special cu bicicleta, tramvaiul sau pe apă.
Într-o zi am fost în vizită pe cel mai mare stadion al lor, Amsterdam Arena, unde m-a frapat o mică minune tehnologică. Imaginați-vă o încăpere în înaltul tribunei înțesată cu monitoare TV. Înauntru, un agent de securitate plimba un joystick stânga-dreapta, înainte-înapoi, ca la jocurile pe console, până ce putea citi ce scrie pe un pachet de țigări, aruncat pe jos, în orice colț al arenei. Sigur, mi-am zis în gând, doar ei au inventat Big Brother.
Dar nu pentru stadioane de fotbal și măsuri de securitate ardeam eu de nerăbdare să colind Amsterdamul. Cartierul Roșu mă chema cu a sa irezistibilă aură de fruct oprit. Cu rucsacul în spinare și o hartă a orașului în mâna dreaptă am pornit la drum de dimineață. De la hotel până la punctul vizat trebuia să traversez tot centrul, să tot fi fost vreo patru kilometri. Dar o plimbare prin city-ul Amsterdamului este întotdeauna o binecuvântare. Străduţe pitoreşti, case înguste şi înalte, multe de culoare neagră, dar înveselite de ferestre albe şi flori colorate, pieţe medievale, clădiri monumentale ridicate pe piloni, ca la Veneţia. Aproape am ajuns. Mă uit gură-cască la o piață de flori care vindea la liber semințe de canabis, pentru cultivatori pricepuți, trec podul și eram în Cartierul Roșu. Vitrinele cu fete nu se deschiseseră încă, era  o oră prea matinală și, probabil, exponatele se refăceau încă după o noapte agitată. În schimb la tot pasul întâlneai sex-shopuri, mai ceva ca pe Magheru, iar printre ele celebrele Coffee Shops.
Mă apropii timid de una mai lăturalnică. Mirosul specific se simțea în aer. Mă așez pe jumătate de scaun la o masă, cu rucsacul la picior, pregătit în orice moment să decolez dacă sesizam ceva suspect. Stăteam cam stingher. Pe mese trona câte un glob mare de cristal, tutun și foițe la liber, pentru cei care doreau să se lase. Nu era cazul meu. Nici măcar nu mă apucasem. În jurul meu tineri, băieți și fete, își savurau liniștiți țigările iar din când în când mai trimiteau rotocoale albe de fum către globul de cristal. Este cunoscut faptul că acesta accentuează efectele halucinogene. Dintr-odată îmi fac curaj, mă duc la tejghea și cer un joint. Barmanița m-a citit și mă întreabă zâmbind dacă e prima dată, asemenea fetelor experimentate de la o aruncătură de băț mai încolo, când primesc câte-un adolescent în vizită. Și eu mă simțeam adolescent în acel moment și răspund timid un ”yes” imperceptibil.
Primesc produsul contra unei sume de 5 euro și mă întorc oarecum rușinat la masa mea. După primele fumuri regretam că mi-am dezvăluit inocența,  nu simțeam nimic și mă gândeam că poate mi-a dat altceva. De ciudă, încep să trag vârtos din țigară. Mare greșeală! Abia după ce am terminat de fumat începe să mă învăluie un abur molatec, realitatea să devină fluidă iar simțurile distorsionate. Era un fel de beție lucidă, dacă îmi este îngăduită o astfel de exprimare. Observam cu acuratețe tot ce mi se întâmplă dar nu puteam reacționa. În plus, gândurile se perindau ciudat, cu o viteză nebănuită.
Parcă se derulează un film pe un ecran gigant, cu şi despre mine, pe repede-nainte. Nu fac niciun efort să-mi amintesc cu maximă precizie amănunte de mult uitate. Din contră, încerc să mi le înăbuş pentru că simt cum mintea mi-o ia razna. Din cinci în cinci minute mă uit la ceas şi parcă trec ore. Percepţia timpului este dintr-odată alta, se comprimă puternic și nu înțeleg de ce. Stupoare. Aveam să aflu în curând că şi percepţia spaţiului este distorsionată ceea ce era mult mai grav.
Timpul şi spaţiul par direct proporționale într-o ecuație a viitorului. Sau, cine știe a cărui timp? Oare Einstein o fi experimentat pe viu teoriile lui despre relativitate înainte de a ajunge la celebrele formule? O fi luat și el un joint? Auzisem de scriitori sau artiști care folosesc substanțe halucinogene pentru a avea inspirație. Dar la mine era vorba de altceva, de conexiuni. Făceam conexiuni aparent fără rost ca un autist. Acordam atenție sporită unor lucruri mărunte. Mă frapau fracturile de logică, încercam să le descifrez.
Nu cumva percepția timpului rămâne neschimbată dar mă regăsesc într-un alt timp? Un timp comprimat care nu mai respectă valorile inițiale? Pe firul logicii ar însemna că o secundă, cât durează până ridic piciorul și-l pun înapoi pe trotuar, în ceea ce se cheamă un pas, nu mai este secunda pe care o știam, ci cu totul alta. Nu spunem noi că animalele de companie trăiesc ani pisicești sau câinești pentru că inima lor pulsează mai des și, în anii lor, de fapt trăiesc la fel de mult ca noi? Poate chiar mai mult. Dacă timpul se raportează la bătăile inimii atunci centenarele broaște țestoase n-apucă să-și trăiască viața :). Dar cum facem cu stările noastre? Atunci când avem emoții, pulsul grăbește secundele iar cand lenevim ne rugăm de limbile ceasornicului să se miște. Doamne, nu cumva o iau pe arătură? În ce direcție mă duce logica mea? Dacă drogul accelerează ritmul cardiac, înseamnă că dependenții de aceste substanțe trăiesc mai mult? Sau mai intens? Ar putea fi pus un semn de egalitate între cele două cuvinte? Nu, e clar, am luat-o pe arătură. Orice copil de clasa întâi mi-ar râde în nas pentru că el știe că persoanele care consumă ..., suferă de diverse boli, trăiesc mai puțin. M-ar considera ori nebun ori drogat. Hm! Chiar așa, să mă deconspir singur în fața unui țânc? Mai bine mă gândesc la altceva.
Mi-am părăsit locul de la masă şi pornesc agale pe drumul de întoarcere la hotel. Trotuarul pe care păşeam părea dintr-odată mai aproape, mai lat decât în realitate, încât parcă călcam în străchini. Parcă aș fi împrumutat ochelarii unui miop și îi purtam pentru prima oară. Imaginați-vă că urcați sau coborâți pe întuneric câteva trepte, știți că sunt acolo dar dintr-o dată dispar. Cam așa ar putea fi exprimat plastic ce se întâmpla cu mine. Cu greu am reuşit să parcurg cei patru kilometri până la hotel, chiar şi cu harta în mână. În plus, mă acaparase o cumplită durere de cap.

Ajuns în camera de hotel m-am trântit direct în pat. Mă foiam când pe o parte, când pe alta şi repetam într-una, cu voce tare, „Nu mai vreau”, „Nu mai fac”, deși eram singur în încăpere. Retrospectiv, pot spune că m-am ţinut de cuvant şi nu-mi doresc să mai repet. Am încercat să adorm dar eram prea surescitat iar gândurile nu-mi dădeau pace. Atunci, cel mai bun lucru pe care-l puteam face a fost să mă ridic şi să notez tot ce-mi venea în minte, tot ceea ce mi se întâmpla. Eram curios să mă analizez din toate punctele de vedere iar hârtia reprezenta cea mai bună mărturie. Presimțeam că este o ocazie unică. Astfel am putut să împărtăşesc cu voi, dragi cititori, o parte din fantasmele mele de atunci. Absolut autentice.