Translate

marți, 26 noiembrie 2019

Jurnalul unui uberist (20)


Primesc un mesaj flatant din partea companiei de ”car sharing” la care sunt arondat. Surpriza a fost imensă și bucuria împachetată frumos. Deși i-am recunoscut de la distanță noua limbă de lemn, de data asta de sorginte capitalistă, limba piariștilor de pretutindeni, am fost măgulit ca o domnișoară matură când i se fac complimente: ”Ai împlinit cinci ani cu Uber. Îți mulțumim că ajuți pasagerii din București să ajungă în siguranță la destinație. Trei mii de pasageri ți-au oferit cinci stele, pentru că ești un șofer excelent. Pasagerii apreciază efortul tău. Ți-ai condus pasagerii pe o distanță de 41 029 km. Asta înseamnă de 1.02 ori în jurul lumii! Ai contribuit la conectarea întregii lumi cu orașul tău, ajutând persoanele din 59 de țări să ajungă la destinație. Îți vine să crezi că, împreună, știu să vorbească 31 de limbi?!”
Îți vine să crezi că m-am lăsat sedus de o asemenea inepție? Dar, nu numai atât, am început să croșetez în spațiu pe baza celor 31 de limbi vorbite. Ce-or fi aflat pasagerii B-MAX-ului atât de cosmopolit (deși a ieșit din București doar până-n Ilfov) din partea mea, în nenumăratele ore petrecute în trafic? Este un deziderat, întâlnit mai ales în orașele lumii civilizate, că taximetriștii sau șoferii pe diferite mijloace de transport în comun au nevoie în exercitarea meseriei lor și de temeinice cunoștințe interdisciplinare ce se comprimă în profesia unui ghid turistic. Am încercat și eu să mă pun la punct cu această nouă cerință. Mai ales că, nu o dată, am fost întrebat de turiști ce se află sau ce a fost în clădirea impozantă pe lângă care tocmai treceam și am constatat că știu ei mai multe decât mine despre orașul pe care îl parcurg zilnic. De câteva ori am participat la programul”Cu bastonul prin București” al Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN). Traseele-culturale măsoară 2 km, durează 2 ore, au 2 povestitori și 8 opriri interactive care îmbină poveștile vechi, istoria, arhitectura, educația vizuală și anecdotele din presa veche bucureșteană. Am aflat informații interesante, pagini de istorie, despre proprietari celebri ai unor construcții uitate, pe lângă care treceam zilnic fără să le bag în seamă. Am început să văd orașul cu alți ochi, să discern între stilurile arhitectonice, să cuantific grozăvia comunistă și cea post-comunistă în domeniul urbanistic. M-am bucurat să împărtășesc și altora din cunoștințele mele de dată recentă. M-am ferit însă să dau verdicte, lăsându-i să-și facă o părere personală despre ce văd și aud, în raport cu bagajul cultural cu care vin de acasă.
În cei cinci ani de când desfășor această activitate (când or fi trecut așa repede?), dacă e să dau crezare mesajului transmis de angajator, fără a manipula idei, ci doar persoane,  am constatat o creștere sensibilă a numărului de vizitatori străini, de la an la an. Părere confirmată recent de un tânăr domn pescuit din trafic. Tocmai returnase o mașină închiriată pentru un cuplu de turiști, pe care i-a însoțit într-o excursie de o zi pe Valea Prahovei. Am aflat că acesta este job-ul lui, ghid individual pentru turiștii străini.
‒ Și aveți clienți pentru programele voastre?
‒ Ohhoho! Din ce în ce mai mulți. De multe ori suntem nevoiți să refuzăm unele solicitări. Nu putem face față, mai ales în sezonul turistic de vară, când se succed deplasările prin țară. După o astfel de deplasare avem nevoie de cel puțin o zi de odihnă, atât pentru noi, cât și pentru calitatea prezentărilor. Și cum nu dorim să facem compromisuri... Avem trei tururi tematice și în București. Intrați pe site-ul nostru și o să găsiți informații complete.
Și am intrat. Prezentările incitante mi-au făcut cu ochiul: ”V-ați imaginat vreodată, mergând printr-un sat medieval situat chiar în mijlocul unui oraș? Descoperiți Muzeul Satului din București - o capsulă a timpului în inima unei jungle urbane. Odată încântat de folclor și de aspectul satului, gustați vinurile tradiționale românești, brânzeturile și cârnații uscați la un bar de vin local”. Citind aceste rânduri mi-a fost de ajuns să discern că un grup de tineri entuziaști, unii dintre ei fără studii de specialitate, pot face mai mult pentru turism decât un întreg aparat ministerial, încorsetat în eterna și fascinanta Românie, cu conturul impregnat în frunze de stejar. 
Entuziasmul tânărului de lângă mine îl simțeam mai natural decât orice masterplan de dezvoltare durabilă în arii protejate, incluse în circuitul turistic. Nu putea să scape întrebărilor mele de fost jurnalist. Curiozitatea cea mare care-mi dădea ghes era pentru structura etnică a unor astfel de turiști care sosesc de pe alte meleaguri și-și aleg un însoțitor profesionist pentru a colinda o capitală a unei țări din estul Europei. Așa cum mă așteptam, interesul maxim era pentru turul tematic ce avea ca element de referință perioada comunistă și cuplul Ceaușescu. Dar surpriza de proporții am avut-o când am aflat că cei mai mulți turiști amatori de astfel de distracții culturale nu sunt europenii, ci americanii, sosiți în principal cu croaziere pe Dunăre sau Marea Neagră. Pe locul doi se situează englezii, urmați la mică distanță de turiștii evrei și cei nemți. Exponenții celor două categorii de pe urmă sunt și cei mai agreabili. În general sunt persoane în vârsă, nostalgice, care caută să vadă ce s-a ales de un oraș pe care-l știau de pe vremea copilăriei petrecute în România. Majoritatea își ascund cu grijă dezamăgirile, ca un semn al distincției și educației primite aici, dar cu care au plecat departe de țară pentru a nu se pierde.
***
Deopotrivă turiști sau localnici, români sau străini, însoțitori în rătăcirile mele literare sau șoferistice, nu-i așa, mai mult sau mai puțin aventuroase, îmi stârnesc un profund regret că sunt nevoit să trag B-MAX-ul pe dreapta și să pun punct aici activității cu care v-am obișnuit. 
Guvernul a decis să îmbunătățească legislația și să înăsprească condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un transportator autorizat de persoane. În atare situație, vor rămâne în piață doar profesioniștii acestui domeniu, cei care lucrează zi de zi câte opt-zece-douăsprezece ore, au instalație pe gaz pe mașină și atelier service în garaj. Acestora le urez multă stăpânire de sine și să reînnoade firele unor întâmplări ce merită povestite, altfel uitate. Unele dintre ele au haz și putere de seducție literară. 
Ceilalți însă... Amatorii, care nu au altă ambiție decât să-și suplimenteze, după program, un venit devenit adeseori insuficient sau nutresc speranța că se pot îmbogăți spiritual din înțelepciunea unei agore mobile, cum consideră autoturismul propriu, vor fi scoși de pe traseu. Ar însemna să mai aducă bani de acasă pentru a putea plăti toate licențele și atestatele necesare, atât pentru mașină cât și pentru șofer. În ceea ce mă privește, n-aș avea motive să mă lamentez. Au rămas suficiente domenii de activitate unde să îmi pot exercita amatorismul. Poate cel literar. De ce nu?
B-MAX jurnalul unui uberist - Marius Carbunescu, editia 2019 - eMAG.ro