Translate

luni, 13 noiembrie 2017

Jurnalul unui uberist (10)

În ciuda apartenenței la secolul vitezei, nu doar mișcarea ar trebui să reprezinte scopul existenței noastre. Goana nebună se cere din când în când stavilită. Repausul dintre curse, asemeni spațiilor albe dintre cuvinte, creează un echilibru și o armonie în mintea sau sufletul peregrin, obosite de excesele vieții. O pauză bine-venită pentru a trage aer în piept și a fi pregătit pentru runda următoare de trafic infernal, unde fiecare palmă de stradă suflată colegului de semafor este necesară pentru a mângâia orgoliul semeț, vanitatea de peșteră a concetățenilor noștri. În aceste momente de liniște interioară deschid internetul de pe telefonul mobil, butonez presa on-line și intru pe un alt teritoriu de nestăpânit.
Liniștea mea se risipește de cum constat că jurnalismul angajant, mobilizator, care-ți trasează ție, cititorule neștiutor și credul, limita dintre bine și rău reprezintă noua ordine în activitatea de breaslă. De parcă cititorul n-ar mai deține facultățile necesare unei drepte cumpăniri, n-ar mai gândi rațional, fiind nevoit să apeleze la un tutore care să-l ia de mânuță și să-l treacă strada îndoielilor, pentru a i se arăta în toată splendoarea sa, adevărul. Iar noi, receptorii acestor mesaje tranșante, neechivoce, care nu lasă pe nicăieri puncte de suspensie, pauze de gândire, ce facem? Ne însușim fără urmă de tăgadă produsul prefabricat cu poleială de adevăr.
La un astfel de public care compune, preponderent, societatea românească actuală a prins de minune dihonia de tip sperietoare feudală, George Soros. Evident, acțiunile sau inancțiunile ce sunt puse în cârca acestui guru al finanțelor, deghizat în păpușar politic, fac parte din categoria celor subversive și foarte bine organizate. El și numai el se face responsabil, în viziunea analiștilor și comentatorilor politici, de tot răul care s-a pogorât peste noi. De la coruperea politicienilor până la acționarea unor pârghii pentru instaurarea unei noi ordini mondiale, nimic nu este eludat. Acel bătrânel cu o minte diabolică și bani mai mulți ca Gigi Becali (un fel de etalon pentru prosperitatea autohtonă, dar și pentru grobianism, aș adăuga eu) nu lasă nicio speranță la voia întâmplării. Orice eveniment politic, cât de mic, este interpretat în aceeași cheie sorosistă.
Ar deveni amuzant dacă n-ar fi de plâns să privim cum, prin contagiune, tuturor politicienilor le e frică să nu fie asociați cu fundațiile și organizațiile lui Soros, mai ales prin preajma alegerilor. Iar dacă se descoperă o cât de mică interferență, cel prins cu mâța în sac nu mai are nicio șansă de reabilitare. Se fac dezvăluiri, se umplu ecranele televizoarelor cu denunțuri. Linșajul mediatic îmbracă cote paroxistice.
 Cât de simplă poate să fie această tehnică de manipulare pregătită în taină, în laboratoare de dezinformare empirice! Ea se devoalează ca hârtia de turnesol dacă înlocuim câteva piese în angrenaj. Este suficient să-l scoatem din scenă pe George Soros și să-l introducem pe Fethullah Gulen în Turcia sau un personaj colectiv cu un nume incitant, ”Statul Paralel” în România. Ce observăm? Ni se evidențiază o completă lipsă de varietate, aceleași teme fiindu-ne puse pe tapet. Aș putea adăuga, chiar lipsă de imaginație, dacă mi-aș dori să fiu malițios. Aceeași încărcătură subversivă și conspiraționistă este adusă în prim plan pentru a știrbi din idealurile mărețe ale acestei nații. Dar dacă... Cei care știu cum se fac și se înnoadă ițele manipulării strigă ”uite hoțul!” pentru a ne uita după fugar într-o direcție greșită? În timp ce în partea opusă, de regulă la est, își văd nestingheriți de sfori, cu care trebăluiesc prin România? Să fim serioși, banii lui Soros sunt o glumă pe lângă rublele țarului Vladimir.
Pauza se prelungește. Opresc definitiv punțile de legătură din aplicație cu călătorii grăbiți. Deplasarea la voia întâmplării prin acest oraș cauzează grav confortului psihic! Îmi frec bine ochii obosiți. Nu mi-e clar ce mi i-a obosit în asemenea hal: cititul pe ecranul cu lumină prea artificială sau condusul de ore bune? Privesc mai adânc în spatele rândurilor scrise cu caractere mărunte, pentru a vedea o iluzorie pădure din spatele unor copaci imaginari. Și ce-mi sare în ochi? O interpelare în Congresul American a celor trei giganți ai internetului, Facebook, Twitter, Google, îmi dă de gândit. Un distins membru al Senatului Statelor Unite, din comisia de ”Intelligence”, a dat frâu liber concluziilor: ”Platformele dumneavoastră sunt folosite de puteri străine, de puteri ostile statului american, de puternice forţe antidemocratice, pentru modelarea opiniilor şi influenţarea opţiunilor democratice în statele lumii. Războiul se duce prin intermediul dumneavoastră. Un număr de 126 de milioane de americani, acum ziceţi că 150 de milioane, au fost expuşi conţinutului de mesaje venind din Rusia. Ce aţi făcut? Nu aveţi nimic de zis?! Ruşii se implică prin platformele dumneavoastră şi în democraţiile europene, unde găsesc mai uşor decât la noi auditoriu şi susţintători. Ştim, avem informaţii clare că s-au implicat în alegerile din Franţa, în Germania, în Brexit, în separarea Spaniei, în Catalonia, au pus piciorul în Scoţia. Înţelegeţi ce faceţi, pricepeţi ce generaţi? Ruşii lucrează pe teme care ne despart, să adâncească disputele. Aşa se cucereşte lumea, domnilor! Pun pe platformele dumneavoastră mesaje care ţin de ura de rasă, imigraţie, drepturile omului, LGBT, creştinătate. Polarizează democraţiile, rup state. Ce ne vorbiţi aici că dumneavoastră construiţi comunităţi? Le divizaţi, le subminaţi! Ne-au luat la ţintă veteranii de război, militarii sunt targhetaţi, postările vizează de obicei ambele tabere pentru a adânci conflictul. Ei joacă cu toţi, să divizeze. Ţinta este amplificarea diviziunilor sociale şi politice, distribuind publicitate politică contradictorie, inflamatoare rasial sau social”.
Hm..., ce-ar mai fi de zis? Penetrarea serviciilor de propagandă și dezinformare se prea poate să fi ajuns la un nivel superior, 2.0 cum se spune acuma. Și-or fi găsit cuib chiar în interiorul celei mai mari democrații din lume, punându-se în discuție influentarea într-o oarecare măsură a alegerilor. De la ei, nu de la noi. Nu-mi pot reprima o întrebare ce mă persecută mai tare decât roșeața ochilor: dacă au reușit acolo, nu cumva au avut interese și ceva mai aproape din punct de vedere geografic? Cum ar fi, de pildă, prin România și Republica Moldova? Două țărișoare care nu pun prea mare preț pe acuratețea informațiilor ce circulă în spațiul public.
 Pentru a avea tabloul complet, teme utile Moscovei, copiate după celebrul îndemn neocomunist ”nu ne vindem țara”, sunt scoase de la naftalină și pătrund încet-încet în spațiul virtual românesc. Dar nu numai atât, chiar pe agenda guvernamentală. De o bună bucată de vreme se observă limpede cum sunt întreținute artificial subiecte de dihonie precum: oportunitatea scutului de la Deveselu, rapacitatea multinaționalelor care ne călăresc și scot profiturile din țară, atitudinea de frondă față de Bruxelles și instituțiile europene, apropierea de grupul de la Visegrad, invazia emigranților etc.
***
Când credeam c-am isprăvit concluziile unei reviste a presei ad-hoc, pe buza volanului, citesc o povestioară trimisă de o prietenă, cadru universitar la facultatea de jurnalism. N-aș fi crezut că această povestioară se va potrivi atât de bine în contextul lecturii de față. Incât, în momentul în care am fost convins de asta, i-am cerut permisiunea s-o reproduc. Deci:
O fostă studentă m-a sunat de curând să-mi ceară o părere legată de o ofertă de job. Mi-a silabisit cu emfază: con-si-li-er la o agenție de comunicare.
‒ Mooaaa, ce bine sună! zic (În mintea mea: "nu e cam devreme la douăzeci și ceva de ani?"). Și în ce constă jobul? întreb cu voce tare.
‒ Păi... comunicare de guerrilla. Să îmi fac multe conturi de facebook, twitter, instagram, și să stau toată ziua să comentez, să distribui sub diverse identități... ce îmi zic ei.
‒ Aha! Și dincolo de bani, cum te-au ademenit?
‒ Că este o super-oportunitate... Că mă va ajuta în carieră... Că am ocazia să-mi perfecționez retorica și argumentația, în vorbire și în scris...
‒ Știi că există roboți care fac asta? Un prieten, inginer în tehnologie, mi-a zis asta acum vreo doi ani: o să vină repede ziua în care roboții o să se certe între ei. Well...?
Tace. Părea că i-am dat de gândit. Următoarea întrebare mă contrazice:
‒ Și ce să fac?
‒ Aș vrea să te hotărăști singură. Eu doar încerc să te ghidez cu întrebări. Ce o să pui tu la CV că ai făcut, concret: consiliere sau troller/spammer? Și cu ce crezi că te dezvoltă pe tine job-ul ăsta, ca om și ca profesionist? Nici n-o să ajungi la 30 de ani, că va face tehnologia tot ce ți se propune azi. Cum vei fi tu atunci competitivă pe piața muncii?
Peste câteva zile, fosta mea studentă m-a sunat și mi-a zis cu gratitudine:
‒ N-am acceptat job-ul.
A fost una dintre micile mele victorii în multitudinea de grozăvii care mi se întâmplă zilnic. 
Mă ia cu amețeli. O întrebare firească mă chinuie metodic: Oare în acest moment, la acest volan îmbrăcat în piele, sau înlocuitor de culoare neagră, când scriu aceste rânduri, gândesc cu mintea mea sau...? Nu cumva, inconștient, sunt și eu unul dintre milioanele de cobai prelucrați în laboratoarele de informații ale unei entități secrete, cu scopul bine definit de a-i influența pe alții? Mai ales că, într-un alt context și alte circumstanțe istorice, cei doi mari actori de pe scena politică mondială și-ar fi putut lesne schimba rolurile, fără a afecta în vreun fel veridicitatea scrierii acestei povestiri.

marți, 7 noiembrie 2017

ZÂMBETUL TOVARĂȘULUI

Din ultima bancă s-a auzit ca un fel de premoniție: ”A căzut Ceaușescu!”. Profesorul s-a întors și a țintit cu privirea  un petec de var de deasupra tablei. Acolo, până nu cu mult timp înainte, cu un rictus împietrit care dădea fiori, se afla tabloul tovarășului. Acum era undeva pe jos, făcut țăndări și cioburi. Prefacerea a fost însoțită de un zgomot prelung, ca de rafală. Dar nu era cutremur, am apucat să constatăm, numai tovarășului nu-i ardea de stat locului. Nestatornic, deși zidul ar fi trebuit să-l sprijine, cum l-a sprijinit la Târgoviște. Eram îngrijorat. Glasul elevului din coada clasei și tonul ireverențios produsese un val de frig instantaneu. Profesorul aparent calm, deși nu era calmul lui, îl ia deoparte și-i atrage atenția că se folosește un limbaj politicos: ”Mult iubitul și stimatul, tovarășul Nicolae Ceaușescu”. Ideea că am avut și eu un rol la căderea tovarășului mă urmărea cu o spaimă teribilă.
Cu câteva luni înainte, eram elev de serviciu împreună cu colegul meu Liviu. Clasa noastră se afla în cabinetul de geografie al liceului economic. După terminarea orelor aveam de măturat, șters tabla și scos gunoiul de prin bănci. Liviu se apucase hărnicește de treabă iar eu îmi îngăduiam câteva clipe de relaxare, mai ales că la ultima oră avuseserăm sport și am jucat fotbal. Teoretic, eram obosit. Însă mingea, pe care o luasem cu mine, îmi făcea cu ochiul și n-a durat mult până să mă joc cu ea la tablă. Am încercat să-l corup și pe Liviu într-un joc imaginar de tenis cu piciorul, după ce am desenat un fileu de cretă, dar nu mi-am găsit mușteriu. Am continuat singur până când mingea s-a înălțat, parcă hrănită de imponderabilitate, și a izbit cu putere direct în tabloul de deasupra tablei. Am simțit cum, odată cu tabloul, se prăbușește cerul peste mine. Realizam gravitatea situației mult mai bine decât Liviu, care începuse să facă glume. L-am lăsat pe colegul meu să vorbească singur și am zbughit-o către primul atelier de geamuri și oglinzi. În grabă, măsurasem cu palma dimensiunile geamului pe care aveam să-l cumpăr. La scurt timp mă întorceam victorios cu geamul sub brat dar aveam să constat că nu făcusem cea mai fidelă măsurătoare. Geamul era mai mic. Ce era de făcut? Liviu îmi dădea sfaturi foarte utile, de genul: să vorbim cu dirigintele sau să iau tabloul cu mine în oraș. Până la urmă am potrivit tabloul, nici acum nu știu cum, să stea nemmișcat până la prima adiere de vânt, și am obținut promisiunea lui Liviu că va uita instantaneu tot ce se petrecuse în după-amiaza aceea la școală.

A doua zi am răsuflat ușurat când am văzut că zâmbetul tovarășului era la locul lui. După aproape treizeci de ani l-am întrebat pe Liviu dacă își mai amintește pățania respectivă și m-a privit ciudat, semn că-și însușise din plin promisiunea făcută.