Translate

miercuri, 4 septembrie 2019

Jurnalul unui uberist (18)



Privind retrospectiv la multitudinea situațiilor pitorești pe care le-am evidențiat de la volanul autoturismului personal, îmi dau seama de componenta sociologică a acestui volum. Oameni de toate categoriile sociale mi-au călcat pragul B-MAX-ului pentru a-i purta pe străzile Bucureștiului și s-au comportat cum au știut ei mai bine. Ca să fiu sincer, un cititor de casă al manuscrisului mi-a deschis ochii asupra acestui aspect, de anchetă socială, și m-a întrebat totodată:
‒ Poți să-mi destăinui un mic secret? Ca cititor am sentimentul că lipsește ceva din viitoarea ta carte. Autorul ascunde ceva, o undă de nostalgie. Ai fi vrut să fii cu cineva anume în mașină, să schimbați impresii, păreri, și nu s-a împlinit? Trebuie să existe și o dorință ascunsă...
‒ Te înșeli. Nici una. Tot ce vreau pot să-mi creez din jocul tastelor pe ecranul calculatorului. Lumea mea poate fi îmbogățită la nesfârșit cu personaje, îmi place să cred, autentice, răspund arogant.
Totuși, întrebarea mi-a dat de gândit. Întâlnirile ratate, cele neconsumate pentru că a întârziat trenul în Gara de Nord sau am stat prea mult la un semafor și am ratat personajul, pot fi oare și ele povestite? ”Ce s-ar fi întâmplat dacă...?” este o întrebare la fel de legitimă? Deși mai puțin concretă ca aceea: ”Care este următoarea destinație?”. Nu, nu este legitimă. Mai degrabă injustă. Recunosc. 
În momentele de întoarcere cu fața spre interior, am un personaj preferat pe care nu l-am identificat încă în rutele mele zilnice. Mi-ar fi plăcut să fiu așteptat la colțul străzii de un scriitor. Sau un artist. Unul dintre cei mari. Dacă mi-ar fi permis timpul l-aș fi abordat fără pic de reținere pe Henry Miller. E adevărat, și spațiul ar fi avut nevoie de un bun prilej. Sau pe.... O, Doamne! Sunt o mulțime de pictori, poeți, muzicieni, considerați anacronici, care au supraviețuit timpului lor, chiar dacă au trăit iluzii opulente și certitudini paupere. Aș fi dorit să aflu secretul viziunii lor despre ceea ce va să vină. Cum de au reușit să păcălească timpul în care se află, migrând către o altă eră, și să fie pe placul noilor generații? Cu siguranță, cu ochii minții au putut să vadă emoția fiecărui admirator în parte, chiar dacă nu era născut în momentul desăvârșirii operelor lor de căpătâi. Au avut clipa de glorie ”avant la lettre”
Mă bucuram de ambele fațete ale cuvântului, atât cel scris, cât și cel citit. Până să-l întâlnesc pe el, cu o operă care nu este totuși de căpătâi. De aici încolo, iremediabil, mi-a rămas o singură certitudine a valorii, cea a lecturii. Ca și cum sensuri, semnificații și uneori figuri de stil le trec printr-o sită organică și le reașez apoi în slove, de data asta cu amprenta personală, într-un act care încearcă să depășească codiția de imitație. Ar putea fi primul semn că m-am îndrăgostit, de cineva care-mi împărtășește sentimentele dintr-o altă capsulă a timpului.
Dar există cu adevărat călători prin timp? De pildă, se poate presupune ca dramaturgul nostru genial, Ion Luca Caragiale, să fi avut vreo călătorie în viitor? Să ne vadă pe noi și abia apoi să se întoarcă, plin de idei, ca să ocupe masa de scris? Sau, la un alt nivel, aș putea să-l aduc în discuție pe Jules Verne care, deși nu caută mecanismul care perpetuează racilele epocii sale, pe tărâmul științei pare să fi fost mai meticulos. Dacă se petrece, călătoria lor în timp îmbracă forma unei figuri de stil de dimensiuni colosale, care abandonează sensul propriu al cuvintelor, suprapus pe sensul existenței, dinspre naștere către moarte. Iar atunci când se închide cercul, aceasta uriașă metonimie a vieții ajută la transmiterea unor mesaje codificate, descifrate prin intermediul improbabilei excursii. Sau, o fi silogism? De la volan par totuna.
Dilemele mă bântuie. Oare e corect să mă cațăr fără rușine pe gloria unor corifei, punându-i să spună cuvinte pe care nu le-au rostit vreodată, doar pentru a-mi face mie hatârul? Sau, chiar dacă le-au rostit, să scot din context ideile lor pentru a le sălta la plasă pe ale mele? Să-mi imaginez o întâlnire cu o personalitate din trecut, care nici măcar nu mă poate da în judecată că mă folosesc de imaginea sa, pentru a-mi promova propriile concepte și a le da notorietate? M-aș descalifica.
Dar aș putea face altceva pentru a mă apropia de o lume considerată dispărută, dar care reînvie când te aștepți mai puțin, prin elitele sale transformate în personaje istorice. Există vreun scriitor care să cotrobăie atât de mult prin istorie încât să ajungă la performanța de-a trăi concomitent în mai multe lumi? De-a se afla în mintea, în scrisorile, în articolele din ziare sau jurnalele intime ale unor enigmatici neînțeleși, ce și-au consumat rugul existenței cu secole în urmă? Dacă acesta există, cu siguranță poartă numele de I.P. Aș plimba-o gratis pe I prin tot Bucureștiul. Aș putea fi cel mai credincios aghiotant al ei, doar pentru a-mi oferi un crâmpei din transcendența pe care o emană în scrierile sale. Sau ale dumneaei... Ar trebui să mă obișnuiesc ca vorbele mele să sune frumos, măcar înmuiate în politețea secolului 20, pe care l-am parcurs ceva mai bine de șapte ani, și ar trebui să se vadă, în caz că ne vom întâlni. Pornind de la această mărturisire îmi fac curaj. Mă postez ostentativ cu mașina lăbărțată pe două locuri de parcare, în față la ”Litere”, unde știam că predă, și aștept. Deși am convingerea că m-aș bucura de mai mult succes sprijinit de capra unui faeton. Îmi pregătesc întrebările, recitite în gând de zeci de ori încât să pară naturale. 
Întrebările sună bine. Dar argumentele pentru care un astfel de demers ar căpăta relevanță? Aici e problema. În firea lucrurilor stă ca un scriitor să aprindă imaginația cititorilor, povestind despre alte categorii socio-profesionale, inclusiv taximetriști, nu invers. Ce motivație aș avea ca răsturnarea asta, de valori până la urmă, să aibă un sens, să fie dictată de rațiune? Nu doar de dorința de a fi extravagant cu orice preț. Secolul acesta al libertăților de tot felul are și el limitele lui, suportă să fii diferit în relațiile de familie, netradiționale, dar mai greu în literatură. Publicul și critica nu fac concesii. Cățărat pe un teanc de volume, uitându-se în jos, toleranța se vede mică de tot. 
Poate să mă salveze doar justificarea că păcatele mele pe teritoriul imaculat al colii de hârtie sunt mai puțin grave decât celelalte. Pe meleagurile unde impostura contribuie la calificativul de țară, eu doar mă joc. În alte domenii îmbracă forme grotești, cu un valet de parcare care își trăiește cu consecvență rolul de medic chirurg sau un comisar de poliție surprins de stenograme cum primește ordine și raportează unor capi ai clanurilor interlope. Dar nu mai miră pe nimeni. Impostori se găsesc și prin forurile de conducere ale țării.
Mă depărtasem binișor de B-MAX și o luasem ușor pe arătură cu trăirile mele interioare când o imagine pe care o știam bine din cărți și de pe internet începe să capete însușiri cinematice pe trotuarul de vis-a-vis. I.P. în persoană. Mă apropii timid. Curajul meu seacă. Cum să mă prezint cu o retorică care oripilează, strică feng-shui-ul unui cititor pudibond? Fie ce-o fi! Mă arunc în vâltoarea unei conversații de pe poziții fără sorți de izbândă. Supozițiile mele catastrofice sunt infirmate brutal chiar în clipele următoare. I.P. s-a dovedit o interlocutore înțelegătoare care a avut delicatețea să dea curs cererii mele inedite. Întrebările îmi veneau de-a valma, câte 3-4 într-una singură. La care să răspundă mai întâi? Eram de nestăpânit.
‒ Cum se raportează un creator, prin opera sa, la posteritate? Îi pasă? E conștient de grosul ”fanilor” ce îi pot veni din viitor? Cei care au făcut pactul cu regimul comunist se pare că n-au fost prea interesați de acest amănunt...
‒ Empiric vorbind, dacă mă uit la prietenii și cunoscuții mei scriitori și mă uit și la mine, rezultatul numărătorii celor care se raportează la viitor este zero. Adică nici unul dintre noi nu ia în calcul posteritatea. Și, de altminteri, de ce am face-o? După ce am văzut toate fețele istoriei secolului 20, una mai groaznică decât alta, să te gândești la o posteritate mai bună decât prezentul e naiv. E greșeala de a crede că tot ce e mai nou e neapărat mai bun, inclusiv publicul din societatea viitorului.
A existat un singur moment favorabil acestei perspective, cel din preajma lui 1900. Caragiale se gândea la cititorii lui viitori, mai cultivați, mai exigenți, mai cu simțul ridicolului decât contemporanii lui. El, care era atât de inteligent, era aici victima concepției de viață de la sfârșitul secolului 19, care văzuse fața bună a progresului și credea că răul s-a terminat pe lume, oamenii sunt tot mai frumoși, iar războaiele țin de trecut. Norocul lui Caragiale că a murit în 1912. Dacă ar fi văzut posteritatea! Un prim Război Mondial, apoi o epocă interbelică în care simțul umorului nu se mai potrivea cu cel al lui Caragiale (faima lui a scăzut în anii interbelici), apoi un al doilea Război Mondial, holocaust, gulag... Ce să mai spunem despre răstălmăcirea operei lui din manuale, în perioada comunistă? De sărbătorirea centenarului nașterii lui, în 1952? Un moment absolut caragialesc, desigur, involuntar caragialesc, în care era văzut ca un brav proletcultist și comentat în limba de lemn a epocii, mai grozavă decât limbajul gazetelor epocii lui. Oare s-ar fi bucurat Caragiale să fie pe bancnota de 100 de lei? Mă tem că nu asta e posteritatea pe care și-o dorea deși poate l-ar fi amuzat. Are el în noi cititori mai buni decât contemporanii lui, decât un Maiorescu, de pildă? 
Nemurirea e un lucru înspăimântător: statui nereușite plasate în locuri nepotrivite și mânjite de tot felul de necurățenii, transformarea operei în temă pentru elevi, pândită de cele mai caraghioase comentarii, prilejul nesfârșit pentru răstălmăciri, scotociri stupide prin viața și opera autorului, tocire și câte altele. Plictisindu-se să-ți găsească calități, oamenii se vor apuca, inevitabil, să-ți caute defecte, iar dacă nu le găsesc, să le inventeze. Călinescu spunea că dacă Eminescu ar fi știut exigențele istoriei literare altfel s-ar fi comportat. Decât un vis sarbăd mai bine nimic, vorba poetului.
În ce-i privește pe cei care au făcut pactul cu regimul comunist, ei nu-și închipuiau, cred, un viitor mai bun și mai drept decât prezentul în care se aflau. Își trăiau clipa și-și mâncau banii. Iar un Păunescu, de pildă, a avut parte de bani și privilegii în comunism, iar acum se vede că a socotit bine: are statuie în Grădina Icoanei. Asta e dreptatea posterității! Nu Monica Lovinescu, de pildă, are statuie, ci prietenul de casă al familiei Ceaușescu. 
Cred că un scriitor scrie pentru că asta îi e meseria și pentru că simte nevoia s-o facă și nu-și pune prea multe probleme de viitor îndepărtat. Eu, oricum, îmi fac probleme adeseori cu traficul din București, de pildă, și cu drumul până la aeroport, dar niciodată cu cititorii de după moartea mea, în cazul în care vor exista cititori pentru cărțile mele.
Traficul din București, asta e realitatea imediată. Și, totodată, cea mai amară pilulă de care aveam nevoie pentru a mă scoate din naivitatea contemplativă a unui neofit și a mă repune cu picioarele pe pedale. Așadar, erudita mea interlocutoare mă contrazice cu grație. Și scriitorii au grija zilei de azi, non-literară, lăsând mâinele pentru mai târziu. Iar pentru mâine, călăuzitorii suntem noi, cititorii, deși invers mi s-ar părea mai firesc.

Jurnalul unui uberist (19)


În lunile de vară Bucureștiul se aerisește, în ciuda caniculei aerul devine respirabil. Vacanța elevilor și concediul părinților acordă un binemeritat repaos forfotei diurne. Te-ai fi așteptat ca și traficul să fie mai lejer într-un oraș pe jumătate părăsit. Că nu este așa o știu cel mai bine locuitorii rămași la vatră, din câteva cartiere oropsite. O seamă de lucrări edilitare în cascadă îi izolează ca un cerc de foc de restul urbei, mai ales la orele de vârf. Probabil, după modelul șefilor de partide, radicalizați, care au lansat conceptul de ”două Românii”, primarii de sector și cel general (n-am știut niciodată unde se termină competențele unora și încep ale celuilalt) s-au gândit să ne fericească cu două capitale într-una singură. A face tranzitul dinspre Sectorul 1 către Sectorul 6 necesită mai multă răbdare ca la granița de vest a țării, când începe exodul românilor în prag de septembrie.
O tânără clientă răsfățată cu plimbări exotice, care complexează mândria B-MAX-ului oltenesc, originar din Craiova, mă surprinde cu o comparație estivală, reconfortantă ca o briză marină în cazanul încins, flancat de blocuri diforme.
‒ Traficul din București este la fel de congestionat ca cel din Doha! Dar unde nu este îmbulzeală în lumea asta nebună?
Arunc ochii în oglinda retrovizoare și mormăi o aprobare. Găsesc emitenta acestor vorbe, o figură îngenuă cu ochii mari și gene lungi de păpușă, la care se potrivește de minune obrazul de porțelan. Își răsfiră buclele blonde de pe frunte, într-o mișcare devenită tic. Ceva special are această barbie girl, nu-mi dau seama ce, de nu mă mai satur s-o privesc. N-am nici o justificare ca să mă asigur atât de insistent în oglindă, la traficul din spate, în condițiile în care noi înotăm într-un trafic cât se poate de static. Un chip candid și totuși diferit mă intrigă, mă provoacă să caut înțelesuri enigmatice. Sunt salvat la timp de glasul care izbăvește, având în vedere că ocheadele mele tot mai dese riscau să dea de bănuit.
‒ Eu acum locuiesc în Doha, știi? Și acolo e aglomerația de pe lume. În plus, nu se respectă regulile de circulație, e un haos de nedescris. Colega mea de cameră, o indiancă, n-a avut probleme de acomodare, mi-a spus că la ei e și mai rău. Dar cel mai greu m-am obișnuit cu aerul de acolo, sufocant, o caniculă umedă de nu poți să respiri.
Mă benoclam în oglindă aproape fără să mă mai jenez. Mi-o aranjasem cum trebuie, să am în vizor o figură plină. Pentru circulație sunt suficiente oglinzile laterale. Aveam și o justificare, de data asta credibilă. Trebuia să fiu atent și cu privirea la conversația ce se înfiripase. Căutam să o întrețin.
‒ Niciodată nu am făcut diferența între Doha, Abu Dhabi și Dubai. Știu că sunt orașe diferite, dar le asimilez unuia singur, ca pe niște cartiere...
‒ A, nu. Sunt diferențe mari. Dubai, un oraș eminamente turistic, e mult mai permisiv cu regulile de conduită pentru cetățenii străini. Eu lucrez la Emirates și am călătorit mult în zona aia. De exemplu, în Doha dacă ieși pe stradă cu o rochie puțin mai scurtă, asta însemnând deasupra genunchiului, ești privită atât de urât și de insistent de zici că vor să te linșeze. Și femeile, și bărbații deopotrivă...
‒ Înțeleg că nici în vise nu se pune problema să te îmbraci în pantaloni scurți sau sfâșiați, la Doha? Dacă ar apărea cineva după moda de la București, probabil s-ar isca un scandal diplomatic. M-am întrebat de multe ori, oare cum se simte un turist sau diplomat arab care vine la București și ia contact cu diferențele culturale în materie de vestimentație? Cred că are inima în gât și pulsul trei sute...
Așteptam răspunsul cu ochii atenți. În locul lui, primesc o chicoteală jucăușă de copil răsfățat și un zâmbet complice. Lipseau bătutul din palme și săritul în sus pe piciorușe. Aveam confirmarea că n-am bătut câmpii cu presupunerile mele. Dar, mai mult decât atât, zâmbetul mi-a oferit dezlegarea enigmei. Chirurgul estetician lucrase cu sârg și talent pentru a evidenția buzele și pomeții atât cât e nevoie, poate puțin cam exagerat cu botoxoul din buze. Abia acum realizam ceea ce pentru un specialist ar fi fost evident de la prima privire. 
Am căutat să nu par surprins. În fond, fiecare e liber să facă ce dorește cu corpul său. Mai ales când e vorba de frumusețe, în fața unor bărbați de ocazie, fie ei și arabi. Nu-mi vine să cred că am pus pe hârtie așa ceva. Toate tarele acestor meleaguri păreau să respire prin porii mei: invidie, pizmă, vanitate, ciudă, dușmănie. Cel puțin mi-am dat seama la timp de ridicolul situației și nu am lăsat porumbelul să-mi scape din gură. Sau nu am avut timp. Pasagera tocmai ajunsese la destinație și mi-a mulțumit pentru cursa agreabilă pe care a avut-o, cu o politețe de stewardesă.
La un moment dat un producător TV s-a gândit că s-ar putea face bani frumoși din această reacție, pur bărbătească, în fața transformărilor cameleonice ale femeii. Formatul de emisiune care a rezultat se remarcă printr-o calitate îndoielnică și un prost gust desăvârșit, confirmând faima producțiilor de tip reality show. Într-o perioadă a rulat și pe ecranele noastre sub denumirea de ”Frumusețe pe muchie de cuțit”. Desfășurătorul respectă cu rigurozitate un scenariu tipic. O doamnă/domnișoară este luată de lângă soț/logodnic/prieten sub pretextul că-i face acestuia o surpriză. Apoi, pe banii emisiunii, este dată pe mâna unui chirurg estetician. Doctorul o privește cu ochii specialistului, o analizează, o măsoară, mai taie, mai adaugă și, de cele mai multe ori, o recompune cu talent, luându-se la întrecere cu Creatorul suprem. 
Întreaga emisiune e o pierdere de vreme și de repere morale. Singura care contează, și de altfel face toți banii, este reacția de final a bărbatului când își vede surpriza. Toate camerele stau cu obiectivul pe fața lui pentru a surprinde o grimasă. Dar înainte de asta, ce credeți? Publicitate. Emisiunea trăiește din acest moment unic pe care publicitarii îl exploatează din plin. Ochii pironiți de ecran suportă și 20 de minute de reclame la medicamente miraculoase sau produse de uz gospodăresc, revoluționare. Dacă ai ratat secvența care durează câteva secunde, la fel ca deschiderea unei flori de Amorphophallus titanum, odată la zece ani, e ca și cum te-ai fi uitat degeaba. Pentru un bunic care așteaptă cu înfrigurare înflorirea capricioasei plante, dar ratează momentul din cauza boacănelor unui copil din vecini care îi distrag atenția (asta e din alt film, știu), dezamăgirea este imensă. Aproape la fel de mare ca cea a unui congener român din fața ecranului, a cărui problemă urinară n-a dispărut cu leacurile de la televizor. 
Așadar, chipul bărbatului când își vede iubita indexată la secțiunea ”organisme modificate tele-gen(et)ic”, este capitalizat în folosul trusturilor media. El transmite un amalgam de sentimente, atât de bine reliefate încât imaginile respective ar putea constitui material didactic la școala de teatru. Posibil ca și fața mea, când am remarcat-o pe distinsa mea clientă, stewardesă la compania aeriană Emirates, să fi fost din același registru.