Translate

miercuri, 4 septembrie 2019

Jurnalul unui uberist (19)


În lunile de vară Bucureștiul se aerisește, în ciuda caniculei aerul devine respirabil. Vacanța elevilor și concediul părinților acordă un binemeritat repaos forfotei diurne. Te-ai fi așteptat ca și traficul să fie mai lejer într-un oraș pe jumătate părăsit. Că nu este așa o știu cel mai bine locuitorii rămași la vatră, din câteva cartiere oropsite. O seamă de lucrări edilitare în cascadă îi izolează ca un cerc de foc de restul urbei, mai ales la orele de vârf. Probabil, după modelul șefilor de partide, radicalizați, care au lansat conceptul de ”două Românii”, primarii de sector și cel general (n-am știut niciodată unde se termină competențele unora și încep ale celuilalt) s-au gândit să ne fericească cu două capitale într-una singură. A face tranzitul dinspre Sectorul 1 către Sectorul 6 necesită mai multă răbdare ca la granița de vest a țării, când începe exodul românilor în prag de septembrie.
O tânără clientă răsfățată cu plimbări exotice, care complexează mândria B-MAX-ului oltenesc, originar din Craiova, mă surprinde cu o comparație estivală, reconfortantă ca o briză marină în cazanul încins, flancat de blocuri diforme.
‒ Traficul din București este la fel de congestionat ca cel din Doha! Dar unde nu este îmbulzeală în lumea asta nebună?
Arunc ochii în oglinda retrovizoare și mormăi o aprobare. Găsesc emitenta acestor vorbe, o figură îngenuă cu ochii mari și gene lungi de păpușă, la care se potrivește de minune obrazul de porțelan. Își răsfiră buclele blonde de pe frunte, într-o mișcare devenită tic. Ceva special are această barbie girl, nu-mi dau seama ce, de nu mă mai satur s-o privesc. N-am nici o justificare ca să mă asigur atât de insistent în oglindă, la traficul din spate, în condițiile în care noi înotăm într-un trafic cât se poate de static. Un chip candid și totuși diferit mă intrigă, mă provoacă să caut înțelesuri enigmatice. Sunt salvat la timp de glasul care izbăvește, având în vedere că ocheadele mele tot mai dese riscau să dea de bănuit.
‒ Eu acum locuiesc în Doha, știi? Și acolo e aglomerația de pe lume. În plus, nu se respectă regulile de circulație, e un haos de nedescris. Colega mea de cameră, o indiancă, n-a avut probleme de acomodare, mi-a spus că la ei e și mai rău. Dar cel mai greu m-am obișnuit cu aerul de acolo, sufocant, o caniculă umedă de nu poți să respiri.
Mă benoclam în oglindă aproape fără să mă mai jenez. Mi-o aranjasem cum trebuie, să am în vizor o figură plină. Pentru circulație sunt suficiente oglinzile laterale. Aveam și o justificare, de data asta credibilă. Trebuia să fiu atent și cu privirea la conversația ce se înfiripase. Căutam să o întrețin.
‒ Niciodată nu am făcut diferența între Doha, Abu Dhabi și Dubai. Știu că sunt orașe diferite, dar le asimilez unuia singur, ca pe niște cartiere...
‒ A, nu. Sunt diferențe mari. Dubai, un oraș eminamente turistic, e mult mai permisiv cu regulile de conduită pentru cetățenii străini. Eu lucrez la Emirates și am călătorit mult în zona aia. De exemplu, în Doha dacă ieși pe stradă cu o rochie puțin mai scurtă, asta însemnând deasupra genunchiului, ești privită atât de urât și de insistent de zici că vor să te linșeze. Și femeile, și bărbații deopotrivă...
‒ Înțeleg că nici în vise nu se pune problema să te îmbraci în pantaloni scurți sau sfâșiați, la Doha? Dacă ar apărea cineva după moda de la București, probabil s-ar isca un scandal diplomatic. M-am întrebat de multe ori, oare cum se simte un turist sau diplomat arab care vine la București și ia contact cu diferențele culturale în materie de vestimentație? Cred că are inima în gât și pulsul trei sute...
Așteptam răspunsul cu ochii atenți. În locul lui, primesc o chicoteală jucăușă de copil răsfățat și un zâmbet complice. Lipseau bătutul din palme și săritul în sus pe piciorușe. Aveam confirmarea că n-am bătut câmpii cu presupunerile mele. Dar, mai mult decât atât, zâmbetul mi-a oferit dezlegarea enigmei. Chirurgul estetician lucrase cu sârg și talent pentru a evidenția buzele și pomeții atât cât e nevoie, poate puțin cam exagerat cu botoxoul din buze. Abia acum realizam ceea ce pentru un specialist ar fi fost evident de la prima privire. 
Am căutat să nu par surprins. În fond, fiecare e liber să facă ce dorește cu corpul său. Mai ales când e vorba de frumusețe, în fața unor bărbați de ocazie, fie ei și arabi. Nu-mi vine să cred că am pus pe hârtie așa ceva. Toate tarele acestor meleaguri păreau să respire prin porii mei: invidie, pizmă, vanitate, ciudă, dușmănie. Cel puțin mi-am dat seama la timp de ridicolul situației și nu am lăsat porumbelul să-mi scape din gură. Sau nu am avut timp. Pasagera tocmai ajunsese la destinație și mi-a mulțumit pentru cursa agreabilă pe care a avut-o, cu o politețe de stewardesă.
La un moment dat un producător TV s-a gândit că s-ar putea face bani frumoși din această reacție, pur bărbătească, în fața transformărilor cameleonice ale femeii. Formatul de emisiune care a rezultat se remarcă printr-o calitate îndoielnică și un prost gust desăvârșit, confirmând faima producțiilor de tip reality show. Într-o perioadă a rulat și pe ecranele noastre sub denumirea de ”Frumusețe pe muchie de cuțit”. Desfășurătorul respectă cu rigurozitate un scenariu tipic. O doamnă/domnișoară este luată de lângă soț/logodnic/prieten sub pretextul că-i face acestuia o surpriză. Apoi, pe banii emisiunii, este dată pe mâna unui chirurg estetician. Doctorul o privește cu ochii specialistului, o analizează, o măsoară, mai taie, mai adaugă și, de cele mai multe ori, o recompune cu talent, luându-se la întrecere cu Creatorul suprem. 
Întreaga emisiune e o pierdere de vreme și de repere morale. Singura care contează, și de altfel face toți banii, este reacția de final a bărbatului când își vede surpriza. Toate camerele stau cu obiectivul pe fața lui pentru a surprinde o grimasă. Dar înainte de asta, ce credeți? Publicitate. Emisiunea trăiește din acest moment unic pe care publicitarii îl exploatează din plin. Ochii pironiți de ecran suportă și 20 de minute de reclame la medicamente miraculoase sau produse de uz gospodăresc, revoluționare. Dacă ai ratat secvența care durează câteva secunde, la fel ca deschiderea unei flori de Amorphophallus titanum, odată la zece ani, e ca și cum te-ai fi uitat degeaba. Pentru un bunic care așteaptă cu înfrigurare înflorirea capricioasei plante, dar ratează momentul din cauza boacănelor unui copil din vecini care îi distrag atenția (asta e din alt film, știu), dezamăgirea este imensă. Aproape la fel de mare ca cea a unui congener român din fața ecranului, a cărui problemă urinară n-a dispărut cu leacurile de la televizor. 
Așadar, chipul bărbatului când își vede iubita indexată la secțiunea ”organisme modificate tele-gen(et)ic”, este capitalizat în folosul trusturilor media. El transmite un amalgam de sentimente, atât de bine reliefate încât imaginile respective ar putea constitui material didactic la școala de teatru. Posibil ca și fața mea, când am remarcat-o pe distinsa mea clientă, stewardesă la compania aeriană Emirates, să fi fost din același registru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu