Translate

miercuri, 22 mai 2019

Jurnalul unui uberist (14)

O primă cursă matinală într-o zi ce se anunța anostă, ca multe altele, de altfel, în ultimul timp. Rătăcind printre gânduri, un murmur de înstrăinare coboară tăvălug peste mine, însoțind mirajul unei calătorii spre alte zări. Ca un vis de dimineață, cotropind cărări marine..., cum ar spune poetul.
Un client croat, pescuit din rondul de la Romană, îmi povestea cum la Split funcționează ”Uber Boat”, un serviciu de transport cu barca între insulele și insulițele ce brăzdează coasta dalmată. Really? Nu m-aș fi așteptat. Am fost și eu în Croația, ca turist, cu câțiva ani în urmă, îi spun admirativ. Mi-ar plăcea mult... Păstrez pentru mine această taină, de teamă să nu se risipească. Mi-ar plăcea să înlocuiesc griul și mizeria cartierelor mărginașe ale capitalei, recoltele de gunoaie pe câmpurile din Rahova și Ferentari, cu azurul mișcător al apelor scăldate de soare. Să las șoferia de pe malurile Dâmboviței pentru a deveni barcagiu la Marea Adriatică.
Ce reverie pe rivieră! Barca pornește zburlind un val, lăsând în urmă o spumă albă, imaculată, ca o rochie cu trenă pe unduiri de gând. Turiștii sunt fascinați. Le explic în ce constă frumusețea acelor locuri: cele mai frumoase plaje din Europa, clădiri funcționale chiar și după șapte secole de existență, cetăți și fortărețe străvechi într-un decor rupt, parcă, direct din Evul Mediu. Totul este întreținut cu grijă, strălucind a curățenie. Faleza orașului adăpostește pe o distanță de 75 de metri, sub niste scări de piatră albă, un număr de 35 de țevi de diferite grosimi. Aerul impins de valuri trece prin aceste țevi și provoacă diverse sunete muzicale, asemeni unei orgi de catedrală. În orga marină sunetele se aud diferit, în funcție de intensitatea și de viteza valurilor.
Clientul epuizase subiectul despre ineditul Uber Boat de ceva timp, chiar dacă se întrecuse în amănunte tehnice, ca să-mi facă mie hatârul, intuind că mă pasionează. Tăceam amândoi, eu cu gândul tot la bărcuțele UBER, cele care aprinseseră scânteia pentru elucubrațiile mele onirice. Abia într-un târziu mă întrerupe din fantasmele cu care sfidam realitatea. Îmi face semn să opresc pentru câteva clipe tocmai când rătăceam pe Strada Zăbrăuților din Sectorul 5. Aveam în față un alt decor de Ev Mediu, dar privit dintr-o altă perspectivă. Cu ochii cât cepele, ardea de nerăbdare să imortalizeze maldărele de gunoaie ce se ridicau semețe pe terenurile virane ce-și făcuseră loc printre clădiri și străzi desfundate. I se părea ”cool” să arate și acasă câteva fragmente dintr-o capitală a contrastelor. Probabil, fotografiile respective vor strânge mii de like-uri și share-uri, se vor viraliza rapid pe rețelele de socializare. Autorul va aduna munți de emoticoane, suficiente pentru a fi compătimit prin râuri de lacrimi virtuale.
‒ Cum ai ajuns în România? Vai de tine, sărăcuțul, în ce țigănie ai nimerit! Bănuiesc că meciul dintre Steaua București și Hajduk Split te-a purtat pe sus, ca suporter, împotriva unei voințe raționale. Știu că ești un ultras pasionat de fotbal, dar totuși... Măcar de-ar câștiga ai noștri! ar putea să-l interpeleze din fața tastaturii un prieten mai mult sau mai puțin virtual.
Prezentarea imaginilor în mediul online ar pune etichete, ștampilele se vor șterge greu, ar contura o Românie mereu surprinzătoare, așa cum se promova pe vremuri cu un slogan ce lăsa suficient spațiu pentru umor involuntar.
            ‒ We are still in Bucharest here, aren't we? Wow! Please, stop the car for a few seconds, mi se adresase croatul cu vădită consternare în glas.
Am deschis geamul portierei iar aparatul foto profesional (o minunăție de Nikon de ultimă generație) a început să lucreze sacadat, focalizând rezultatele asocierii dintre nepăsare și indolență la care au contribuit, în echipă, edilii și cetățenii acelor locuri. Am încercat pe cât posibil să îndulcesc gustul amar al acelei priveliști, care venea la pachet cu mirosul pestilențial, vorbindu-i despre un soi de Harlem românesc, întâlnit doar acolo. Nu asta ne reprezintă.
‒ Avem și noi zone ale orașului care seamănă cu grădini ale paradisului: pădure, lac, aer curat. Dacă vrei, ne plimbăm și într-acolo. 
Mi-a făcut semn că înțelege, cu o complezență sănătoasă a bunului simț, în timp ce atenția îi era concentrată tot asupra degradării umane în forma ei cea mai pură: deșeurile nedegradabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu